נפרדים
אדריכל פרופ' דן איתן נפטר. דן, אביו של אדריכל עמרי איתן, ושותפה לחיים ולעבודה ב-12 השנים האחרונות של אדריכלית רות להב, היה (ונשאר) אחד מבכירי הדור השני (דור תש"ח) של האדריכלות הישראלית. בשנות החמישים תכנן יחד עם שותפו הראשון יצחק ישר מאות יחידות דיור. בהמשך תיכנן אלפי יחידות דיור בירושלים ועם שותפו ערי גושן את המגדלים הראשונים שהתוו את קו הרקיע של תל אביב. פרויקט הדגל שלו ושל יצחק ישר היה מוזיאון תל אביב לאמנות - אחד הבניינים החשובים שנבנו בארץ מבטון חשוף בשילוב אבן מקומית.
תחרויות, פרסים וכיבודים
אוניברסיטת חיפה העניקה לאדריכל משה ספדיה, תואר ד"ר כבוד כהוקרה על תרומתו המקצועית לאדריכלות הבינלאומית ופועלו לקידום האדריכלות הישראלית באמצעות תכנון של כמה מהמוסדות הלאומיים של ישראל, החשובים בהם - מוזיאון יד ושם, שכונת ממילא, מתחם הכותל, טרמינל 3 בנתב"ג.
ובנימה אישית, משה ספדיה מיקם את האדריכלים הישראלים בקידמת הבמה העולמית. אין עליו!
בניין "סטראטסיס" בפארק המדע ברחובות שתוכנן ע"י אסף לרמן זכה במקום הראשון בקטגוריית מבני מסחר של אות האדריכלות הישראלית המוענק על ידי התאחדות האדריכלים. במסגרת זו הוענק פרס מפעל חיים (בצדק רב) לאדריכל פרופ' מיכה בורט - לשעבר דיקן הפקולטה לאדריכלות בטכניון, מורפולוגיסט מוערך שקידם בין היתר את מבני המתיחה בארץ ואת אסדות האיים המלאכותיים.
הזוכים בתחרות לתכנון מרחב נחל הגעתון בנהריה, הם גבריאל שווקה ורותם שניצר שווקה מסטודיו סברה, רוני גורן, ניקולס פצ'רסקי ודייויד רמירז מסטודי תאו; ורועי טל מליבנט אדריכלים. לתחרות הוגשו 19 הצעות, חמש מתוכן עלו לשלב הגמר. בלב התחרות עמדה הפיכת הנחל המציף מדי שנה את העיר, לשדירה מרכזית, תוך ניהול יעיל של מי הנגר והעברתם לאגן ניקוז.
קבוצת האדריכלים והמעצבים Buildner הכריזה על תחרות בינלאומית (שנייה במניין) לעיצוב הדמיה רעיונית של מבנה או עיר (כולל כאלה שפורסמו בעבר). התחרות פתוחה לכול.
https://architecturecompetitions.com/architecturalvisualizationaward2/
תחרות נוספת של Buildner עוסקת (זו השנה ה-15) בדיור בר השגה במילנו, עיר שבה זוג צעיר נזקק לשלם משכנתא במשך 13 שנים, לעומת הממוצע הארצי של שבע שנים, או 39 שנים בארץ, במקרה הטוב.
מועד אחרון להרשמה: 20/4/23
התחרות פתוחה לכול.
https://architecturecompetitions.com/milanchallenge
הוכרזה תחרות בינלאומית לתכנון רעיוני של "בית הצללים" עבור זוג היפותטי, באתר כלשהו בתנאי שלא תהייה בו שום תאורה מלאכותית.
מועד אחרון להרשמה 18/4/23
https://architecturecompetitions.com/homeofshadows/
פרס GOOD DESIGN שמוענק מדי שנה על עיצוב יצירתי על ידי Chicago Athenaeum, הוענק השנה למעצב התעשייתי (מרצה במכללת הדסה) יורם פוני, על שני פרויקטים בתחום העיצוב הרפואי -Anglecure רובוט לטיפול בגידולים סרטניים, ומכשיר Reverso המשמש לטיפולים בתחום הרפואה האסתטית.
אירועים
אדריכלית ארנה אנגל - יו"ר התאחדות האדריכלים אמרה שהעובדה שאנחנו נמצאים כיום בשיאו של מאבק פוליטי גורמת לכך שאף שר לא מעלה לסדר היום את נושא התכנון בתקופת משבר הדיור, למרות שאוכלוסיית ישראל עומדת להכפיל את עצמה בקרוב. אנג'ל קוראת לממשלה להשיב את הובלת התכנון לאדריכלים, בעלי המקצוע שהוכשרו לכך, ולעצור את השתלטות הפוליטיקה על התחום שנשלט כיום על ידי עורכי דין, כלכלנים ויזמי נדל"ן - שכל מה שמעניין אותם הוא כמות ולא איכות. בנוסף, אנג'ל מציעה להקים בית משפט לתכנון ובנייה, כיוון שהשופטים בבתי המשפט כיום אינם מכירים את תחום התכנון ולכן הם מסתמכים על פסיקות בלתי רלוונטיות.
בתחילת פברואר התקיים בהיכל התרבות אירוע פצ'ה-קוצ'ה - מרתון של יוצרים מתחומים שונים המציגים את יצירתם בזמן קצוב של כשבע דקות. אירועים דומים מתקיימים באלפי מקומות ברחבי העולם החל משנת 2003 כאשר שני אדריכלים - אסטריד קליין ומארק דיתם קיימו את פצ'ה-קוצ'ה הראשון ביפן. במהלך הערב (המרתק) עלו על הבמה תשעה יוצרים מתחומים שונים, שהמשותף להם הוא עשייה מקורית, מאתגרת ומסקרנת.
אוצרים: איתי מאוטנר וענת ספרן.
שבוע העיצוב, אירוע הדגל של בית הנסן בירושלים, יתקיים בפעם ה-12 בין ה-22-29 ביוני 2023, ויכלול עשרות תערוכות, מיצבים, אירועים ופרויקטים ייחודיים בהשתתפות עשרות מעצבים ישראלים ובינלאומיים.
תערוכות
HOMECOMING - תערוכה קבוצתית של 18 אמנים בינלאומיים וישראלים, העוסקים בהיבטים המגוונים של נושא "השיבה הביתה”.
נעילה: 2/3/23
אוצרות: שרון גולן, אתי מרק ואלינורה לפידות.
גלריה II, משה מאור 2 תל אביב, קומה 1
התערוכה ”גינות הבלוק העירוני", המוצגת בבית ליבלינג, בודקת את תכנון המרחב הנופי הייחודי של העיר שנוצר לפני כמאה שנה על ידי הזואולוג הבריטי פטריק גדס, מאבות התכנון האורבני המודרני, המושתת על חקר החברה והפרט, הטופוגרפיה והאקלים. גדס ראה את העיר כסדרה של מרקמים משותפים השזורים זה בזה, ובהתאם לכך הכין תוכנית אב של תל אביב ב-1925, בין הרחובות בן יהודה, הירקון, ודיזנגוף, שנחצו על ידי רחובות ניצבים ממזרח למערב.
אוצרות, עיצוב והפקה: שירה לוי בנימיני, ענת לוי, נועה הולנדר.
צילום: יעל שמידט.
נעילה: 15/4/23
התערוכה "אינסוף" - מחווה לאמן הפלסטי מעצב התפאורה שמעון קסטיאל ז”ל שנפטר בגיל 61. שמעון שעיצב תפאורה למספר סדרות ב-BBC היה ממעצבי הבית של תיאטרון הסמטה ובית צבי, והמנהל האמנותי של הגלריות העירוניות לעיצוב ואמנות בחולון.
אוצר: רפאל וזאנה
גלריית החווה חולון
נעילה: 18 בפברואר 2023
תערוכת האמנות האפריקאית העכשווית מציגה 31 עבודות של 20 אמנים מ-8 מדינות אפריקאיות.
אוצר: האמן החברתי הגנאי ג'וזף אוואה-דארקו.
נעילה: 31/3/23
סותבי'ס, רוטשילד 6, תל אביב יפו.
הביאנלה הארצית השמינית לרישום, בחסות בית האמנים ירושלים, עוסקת במדיום הרישום על מופעיו השונים. התערוכה מתפרשת השנה בחללי תצוגה שונים, כגון בית האמנים, גלריית כורש בבית האמנים ירושלים, גלריה כורש 14, המפעל, גלריה ברבור, סדנת ההדפס ובית טיכו. בביאנלה מציגים 71 אמנים שנבחרו מתוך למעלה מ-600 יוצרים שנענו לקול קורא. מאות העבודות המוצגות הן פרישה רחבה, מגוונת ורבת עניין של עשייה עכשווית במדיום הקדום והמתחדש תדיר של הרישום.
נעילה: 25/2/23
תערוכת יחיד של הצלם גיל בר עוסקת בקורות העיר התחתית של חיפה תוך הבלטת השכבות השונות שהביאו לעיצובה הייחודי.
אוצרת: יפעת אשכנזי.
נעילה: סוף פברואר.
התערוכה "ואם נתקרב" מציגה עבודות של אמנים בינלאומיים וישראלים המתמקדות בשלל המצבים הרגשיים והפסיכולוגיים של האדם.
הגלריה לאמנות עכשווית, רמת השרון.
אוצרת: רווית הררי.
נעילה: 28/2/23
התערוכה "חמש הספֵרות של מתי גרינברג" במוזיאון בת-ים לאמנות, מציגה מודלים של שעוני שמש המוצבים כפסלי חוץ במוזיאונים ואתרים ברחבי העולם.
אוצרת: הילה כהן שניידרמן
נעילה: 18/3/23
"ערד" - תערוכת יחיד של האמנית נטליה זורבובה מציגה באמצעות ציורי ענק ודגמים של אירועים דימיוניים שמתרחשים לכאורה בעיר ערד, המשמשת עבורה תפאורה לרעיון החלום ושברו.
אוצרת: ורדית גרוס
ארטפורט, רחוב העמל 8, תל אביב
נעילה: 15/4/23
התערוכה "מדדים חיוניים" במוזיאון חיפה לאמנות עוסקת במנגנוני הפעולה של גוף האדם באמצעות עבודות של האמנים אבשלום (צרפת), שרון אזגי (ישראל), כריסטיאן בולטנסקי (צרפת), לואיז בורזו'אה (ארה"ב), דאגלס גורדון (בריטניה / גרמניה), גדעון גכטמן (ישראל), רחינה חוסה גלינדו (גואטמלה), סופי דופון (דנמרק), ענבל הופמן (ישראל), דור זליכה-לוי (ישראל), מרים כבסה (ישראל / ארה"ב), דקלה מוסקוביץ' (ישראל), אבי סבח (ישראל) ועלמה שניאור (ישראל).
נעילה: 25/6/23
אוצר: קובי בן-מאיר
(תצלום בדף הקודם).
תערוכת היחיד של נגה יודקוביק-עציוני במוזיאון חיפה לאמנות, מציגה פסלים של גוף האדם על סף קריסה, בעבודה המשלבת פיסול ואדריכלות.
נעילה: 25.6.2023
"התעשייה" - תערוכה המציגה 60 שנות צילום של הצלם גברא מנדיל שנפטר ב-2006, והיה ממובילי עולם הפרסום והסלבס בשנות השישים והשבעים.
גלרית המשכן, בית מאירוב- חולון.
נעילה: 3/5/23
סטודנטים
סטודנטים מהמחלקה לארכיטקטורה במרכז האקדמי ויצ"ו חיפה חקרו את מורשתו של אדריכל מוניו גיתאי וינרויב והציעו פרשנויות מחודשות להגותו וליצירתיו. המחקר נעשה בסיועם של רמי טריף ותמנע זליגמן - אוצרי התערוכה "מוניו גיתאי וינרויב: מחשבות אדריכליות".
סמינר פריפריה אורט שפירא כפר סבא – לוד 2023. בכל שנה תלמידי מגמת האדריכלות מאורט שפירא כפר סבא יוצאים יחד עם סטודנטים לאדריכלות מבית הספר לארכיטקטורה מאריאל, לעיר קטנה בפריפריה הישראלית לסדנה של 36 שעות של עיצוב עירוני שבמהלכן הסטודנטים עובדים על קטע עיר נבחר, ומציגים את עבודתם בפני נציגי הרשות.
מנחה: אדריכלית תמר קסוטו.
ברגע האחרון
התערוכה "מטמורפוזה"- צילום/ציור של אריק כרמון ואיקה אברבנאל, מוצגת במרכז עמיעד, שוק הפשפשים ביפו.
נעילה- 13/3/2023
ספרים
יצא לאור ספרה של מעצבת הפנים כרמל כרמי. הספר הכולל רישומים ותמונות הקשורים בעבודתה, חושף על הדרך את תהליכי ההתהוות של העדפותיו וטעמיו של ציבור המשתמשים הישראלי, על היבטיו הציבוריים והפרטיים.
הספר "בית אינו אפס עיר" מבוסס על סדרת דיאלוגים מרתקים בין פרופ' דרוקמן לתלמידתו, (עורכת הספר) ד”ר דפנה לוין.
שני הספרים בהוצאת המרכז לחקר המורשת הבנויה ניתנים לרכישה בהנחה של 10% למנויי אדריכלות ישראלית, טל: 077-8874011.
heritage@technion.ac.il
הספר ArchitecTorah: Architectural Ideas in Judaism and the Weekly Torah. מבוסס על אוסף של 178 חיבורים קצרים החוקרים את העשייה האדריכלית בהקשרה לתורה. כל חיבור מציג פן מסוים של תיאוריה אדריכלית, תוך בחינה מחדש באמצעות פרשנויות מעוררות מחשבה. publicity.urim@gmail.com
הספר "האמן דרך אור רך" בחיבורו של שיראל ספרא מציג עבודות צבעוניות שנוצרו על גבי דפי ספרים, כגון "בריטניקה לנוער", "מסע הפלאים של נילס הולגרסון", וספרי פנטזיה אחרים, בלוויית טקסטים ליריים פרי עטו של המחבר.
הספר ניתן לרכישה בהנחה של 40% למנויי אדריכלות ישראלית. https://arttelling.co.il/
זהו להפעם.
כיתבו. ruchi@netvision.net.il